• Головна
  • Компостування:  екологічно та корисно
Спалювати листя шкідливо
18:13, 21 вересня 2020 р.
Надійне джерело

Компостування:  екологічно та корисно

Спалювати листя шкідливо
Компостування:  екологічно та корисно

Екологи переконують, органічні відходи добре піддаються компостуванню, тобто природному аеробному процесу розкладання за допомогою кисню та ґрунтових бактерій.

Започаткували цей метод ще у Стародавньому Римі для виробництва якісних добрив, що було необхідно для отримання урожаю на бідних ґрунтах Італії.

Сьогодні якісні компости потрібні нашим ґрунтам ще більше. Та вітчизняні сільгоспвиробники мало переймаються цим питанням.

Чому важливо компостувати?

Компостування буває різним, залежно від методу переробки якість сировини відрізнятиметься. Фахівці вважають, що максимально якісний компост має землистий колір, добре кришиться та без гнилісного запаху. Рослинні залишки повинні бути повністю розкладені та без насіння бур’янів. Вологість такого добрива повинна бути від 40% до 60%.

Компостування – це не лише виготовлення якісних добрив, з оптимальним співвідношенням елементів живлення, обеззаражене від збудників хвороб та насіння бур’янів, це ще й джерело корисної мікрофлори, яку ми вносимо в ґрунт.

Якісний компост вносить мільйони корисних бактерій та грибків, які позитивно впливають на ґрунтову мікрофлору та оновлюють її. Тому, вносячи якісний компост, ми оновлюємо мікрофлору, яка, у свою чергу, покращує біологічні процеси в ґрунті.

В час хімічних добрив ми приділяємо увагу тільки елементам живленням для рослин, забуваючи про інші важливі природні процеси, які відбуваються в ґрунті, та й узагалі в навколишньому середовищі. Чомусь люди у своєму повсякденному харчуванні додають до їжі тільки декілька грамів солі а все інше – це овочі, фрукти, риба, м'ясо. А коли говоримо про рослину – використовуємо простий хімічний підхід.

Здоровий ґрунт – це одне з важливих завдань агрономії. В цей же час, компост є одним із ключових факторів оздоровлення ґрунту. Для виробників органічної продукції компост є важливим фактором отримання стабільних врожаїв, а отже – й прибутків.

Варто запам’ятати, що компост необхідний не тільки рослині, яка в перший рік буде використовувати тільки частину, а й мікроорганізмам, які живуть у ґрунті. Також компости – це 25–30% поживи для рослин, а решта є їжею для черв’яків, грибів та бактерій. Тобто компост живить їх більшою мірою, ніж самі рослини. Таким чином, ми покращуємо наш ґрунт та збільшуємо цінність, і тому надалі отримуємо стабільні врожаї.

Що можна компостувати?

Професійне компостування дає змогу ефективно утилізувати будь-які рослинні рештки та відходи тваринництва. Також можна компостувати опале листя, суху траву, солому, гілки кущів та дерев.

У сучасних умовах, коли тваринництво в країні знаходиться у скупому становищі , коли дозволити собі утримання ферми може далеко не кожне господарство, а органічних добрив не вистачає, на допомогу приходить саме компост.

На даному етапі, компостування для українців - це незвичний підхід. Більшість людей звикли спалювати опале листя, гілки дерев та суху траву. Та потрібно пам'ятати, що такі дії призводять до ще більшого забруднення повітря та захворюваності людей.

Преваги та перешкоди компостування

Основні переваги компостування – це можливість отримувати високоефективні органічні добрива та покращувати властивості ґрунтів. В результаті, можна отримати стабільні та якісні врожаї. Окрім того, це можливість «розвантажити» роботу комунальних служб великих міст, адже до 30% усіх відходів міста можна компостувати.

Однак, технологію компостування сьогодні використовує дуже малий відсоток від загальної кількості вітчизняних сільгоспвиробників. В той час, як у США та європейських країнах компостування застосовується досить широко.

Ми маємо великі ресурси, ми маємо потребу в цих ресурсах для покращення стану ґрунтів та оптимізації рослинництва, проте вибираємо пливти за течією, а не шукати розумні виробничі рішення.

Чим небезпечне спалювання листя та трави?

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

1. У сухому листі згорають корисні комахи, які там зимують, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, які лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени, ми створюємо умови для розвитку попелиці навесні.

2. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, але гинуть і ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

3. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола. Таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту .

4. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння й коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

5. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

6. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде в свою чергу до загибелі диких рослин та тварин.

7. Аналогічним чином існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя, не стійте осторонь, пояснюйте, що цього робити не можна

Давайте цінувати природу та наше життя! Компостуйте, аби не дихати отруєним повітрям і бути здоровим!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Голос міста
Що ви робите з опалим листям?
проголосувало 40 відвідувачів
Спалюю
7,5%
Компостую
42,5%
Вкриваю листям квіти на зиму
15,0%
Я не збираю листя, залишаю на грунті
10,0%
Підкидаю ночами сусідам
2,5%
У мене немає опалого листя
7,5%
Збираю в купи для їжаків
5,0%
Свій варіант в коментах
10,0%
#компостування #спалювання листя #здоров'я

Коментарі

Оголошення
live comments feed...